• Oct 31, 20
  • crca-author
Intervistë ekskluzive dhënë Revistës online IconStyle
Ideja për këtë intervistë na lindi duke diskutuar mbi njoftimin rutinë të policisë. “Një 51-vjeçar është arrestuar nga Policia e Fierit, pasi dyshohet se ka ngacmuar seksualisht një 15-vjeçare. Policia bën të ditur se materialet i kaluan Prokurorisë, për veprime të mëtejshme procedurale”. Në të shumtën e rasteve këto hetime mbyllen pa bujë dhe pedofilët dalin pa cenuar nga proceset, ose dënohen shumë pak. Si mund t’i mbrojmë fëmijët nga këta njerëz herë të dhunshëm, here të maskuar apo edhe të sofistikuar? Drejtori i Qendrës për të Drejtat e Fëmijëve (CRCA), Altin Hazizaj e ka një ide. Pedofilët të regjistrohen në një regjistër dhe të mbahen nën kontroll pasi dalin nga burgu. Si do të funksionojë, sa raste ka në Shqipëri, kush po e bën këtë projektligj? Këtë na e shpjegon Altin Hazizaj, që ka përgatitur një propozim për ta bërë regjistrin me një projektligj.

 

Iconstyle: Si do të funksionojë ky regjistër?

Altin HazizajIdeja e regjistrit është tashmë “e vjetër” pasi është propozuar nga CRCA Shqipëri për herë të parë në vitin 2014, nisur nga disa ngjarje të rënda të dhunës seksuale ndaj fëmijëve. Në atë kohë ne paraqitëm kërkesën tonë për përmirësime në Kodin Penal dhe bashkë me ta edhe kërkesën për krijimin e regjistrit. Në atë kohë Kuvendi sa kishte kaluar disa ndryshime të tjera në Kod, ndaj na u sugjerua që të prisnim në një kohë të dytë. Në vitin 2016, me hapjen e Platformës Kombëtare ISIGURT.AL ne u përballëm me një sërë krimesh ndaj fëmijëve dhe adoleshentëve që po ndodhnin online, pra në botën virtuale, ndaj së bashku me disa ekspertë shumë të mirë nga Fakulteti Juridik, u ulëm e punuam për të sjellë një grup të plotë propozimesh në Kodin Penal, përfshi edhe krimet në internet. Pas disa muajsh Kuvendi na ftoi në një seancë dëgjimore për këto ndryshime, por çfarë kuptuam ishte se asnjë prej tyre nuk ishte mjaftueshëm i ndërgjegjësuar për të kuptuar vlerën e këtyre ndryshimeve, ndaj ata refuzuan t’i shpien për miratim këto ndryshime.

Zgjedhjet e reja të 2017-s dhe konflikti politik e bëri shumë të vështirë komunikimin me Kuvendin, për të arritur në fillim të vitit 2020 kur një sërë ngjarjesh të rënda të dhunës e shfrytëzimit seksual të fëmijëve, treguan sesa të nevojshme ishin këto ndryshime dhe sa shumë fëmijë do të ishin mbrojtur, nëse Kuvendi do të kishte treguar vëmendjen e duhur.

Po i kthehem pyetjes sesi do të funksionojë Regjistri – pasi tashmë është e qartë që funksionimi i tij është i lidhur ngushtësisht me Kodin Penal. Sipas variantit që ekspertët më të mirë të ligjit të CRCA/ECPAT Shqipëri kanë përgatitur, Regjistri do të menaxhohet nga Drejtoria e Përgjithshme e Policisë së Shtetit, i cili është autoriteti i vetëm në Shqipëri që ka për detyrë parandalimin e krimit dhe identifikimin e autorëve të krimit. Regjistri në vetvete është një Databazë të dhënash elektronike dhe fizike që mbahen, ruhen, hidhen e plotësohen nga persona të caktuar brenda Policisë, ndërsa autorët e veprës penale regjistrohen në Regjistër sapo dënimi i tyre për një nga krimet seksuale të parashikuara në Kodin Penal merr formë të prerë.

Në momentin që i dënuari del nga burgu ai/ajo kanë për detyrë që të takojë Oficerin Përgjegjës për Regjistrin në qytetin apo fshatin ku banon dhe që nga ai moment, për çdo lëvizje të tyre ata detyrohen që të njoftojnë se ku do të shkojnë, kë do të takojnë, sa do të qëndrojnë etj etj. Po ashtu të dënuarve për krime seksuale ju ndalohet me këtë ligj që t’ju afrohen më shumë sesa 200 metra mjediseve ku ka fëmijë apo adoleshentë, përfshi edhe pasjen e shtëpisë ku jetojnë në një distancë të sigurt dhe larg shkollave, kopshteve apo spitaleve. Çfarë paraqet rëndësi në ligj janë edhe dy momente të tjera kryesore: momenti i parë është detyrimi i çdo punëdhënësi për të mos punësuar, por edhe për të kontrolluar stafin e tij nëse është akuzuar apo dënuar për krime seksuale ndaj fëmijëve; ndërsa momenti i dytë ka të bëjë me vetë-deklarimin dhe vetë-regjistrimin si pedofil apo grabitqar seksual në Regjistrin Kombëtar. Sot vendet kryesore Europiane po i japin rëndësi absolute parandalimit të krimeve seksuale ndaj fëmijëve, ndaj vetë-deklarimi i jep mundësi të gjithë pedofilëve që nuk kanë kryer krime, të përfitojnë shërbime psikologjike falas, përfshi edhe ato shëndetësore siç mund të jetë vetë-krastrimi. Edhe në rastin e Shqipërisë është ndjekur e njëjta qasje dhe ne besojmë se kjo mund të zgjidhë shumë probleme që para se të ndodhë krimi.

 

Iconstyle: Kush do ta hartojë, cilët do të evidentohen, në ç’mënyrë, kush do ta përdorë?

Altin Hazizaj: Ligji është tashmë i hartuar. Nisur nga periudha e shtetrrethimit të vendosur gjatë periudhës Mars-Maj, të gjithë ekspertët tanë ligjorë kanë punuar me orë të gjata për përgatitjen e draftit të parë të ligjit dhe në Maj ai u prezantua në një rreth të ngushtë kolegësh dhe ekspertësh të CRCA dhe partnerëve tanë më të mirë, të cilët propozuan përmirësime dhe shtesa të rëndësishme. Në muajin shtator projekt-ligji u prezantua publikisht në një takim online me pjesmarrjen e mbi 60 përfaqësuesve të shoqërisë civile dhe institucioneve shtetërore. Për një periudhë 2 javore kemi marrë një sërë rekomandimesh, përfshi edhe aspekte të rëndësishme që kanë të bëjnë me përputhjen me kushtetutën dhe standardet e të drejtave të njeriut, që duhet të ketë një ligj i tillë. Në këtë moment që në po bisedojmë, projekt-ligji është duke pritur miratimin nga Kuvendi i Shqipërisë. Ai është paraqitur si nismë e deputetësh dhe besoj se nëse çdo gjë shkon sipas parashikimeve ky vit na gjen me Regjistër të miratuar.

Siç e thashë edhe më sipër, përdoruesit kryesorë të Regjistrit do të jenë punonjësit e Policisë, të ligjit, si dhe çdo institucion që punon me apo për fëmijët, pa asnjë lloj diference nëse janë publike apo private. Po në këtë kuadër në ligj është përfshirë edhe detyrimi I institucioneve shtetërore për të patur dhe zbatuar standardet më të larta të të drejtave të fëmijëve, ndër të cilat edhe politika e mbrojtjes së fëmijëve dhe adoleshentëve nga dhuna, abuzimi dhe shfrytëzimi.

 

Iconstyle: Cilat janë hapat tuaj për ta konkretizuar këtë nismë? Kush po lobon në favorin tuaj, çfarë është bërë deri tani?

 Altin Hazizaj: Ne mendojmë se kjo nuk është çështje lobimi, pasi pas 22 rasteve të dhunës e shfrytëzimit seksual të fëmijëve vajzave të evidentuara vetëm gjatë vitit 2020, jam i sigurt që çdo deputet i përgjegjshëm gjendjet në vendin e fajtorit duke pyetur veten se pse nuk i miratuan më parë ndryshimet në Kodin Penal, përfshi edhe krijimin e Regjistrit. Është një përgjegjësi shumë e madhe përpara zgjedhësve kur fëmijët e tyre gjenden të pambrojtur ligjërisht dhe institucionalisht nga dhuna dhe shfrytëzimi seksual. Për më tepër krimet seksuale kanë tendencën të nxisin krime të hakmarrjes, pasi nëse ka një gjë që qenia njerëzore nuk ta fal është dëmi që dikush mund t’i bëjë fëmijëve. Kështu që unë mendoj se ne jemi duke i ardhur në ndihmë fëmijëve por edhe Kuvendit në kohën e duhur, ndaj nuk besoj se do të ketë ndonjë deputet që do t’i thotë jo ndryshimeve në Kodin Penal dhe ligjit të Regjistrit.

Iconstyle:  A keni statistika të këtij krimi, ju si qendër, pavarësisht shifrave që ofron policia? A keni ndihmuar të mitur që kanë pasur këtë agresion?

 Altin Hazizaj: Shqipëria ka statistika të detajuara në lidhje edhe me dhunën seksuale ndaj fëmijëve dhe krimet seksuale ndaj tyre. Një gjë që vlen të theksohet është se fëmijët në Shqipëri deklarojnë më pak dhunë e ngacmim seksual sesa fëmijët në Bashkimin Europian, gjë që për natyrën tonë të mbyllur apo frikën që shoqëron dhunën seksuale, është mëse e kuptueshme. Sipas studimit pan-Ballkanin, BECAN, 1 në 10 fëmijë është viktimë e dhunës apo ngacmimit seksual, ndërkohë që në nivelin e BE-së ky deklarim është diku në 1 në 5 ose 6 fëmijë. Por nëse Shqipëria arrin të dënojë vetëm 42% të krimeve seksuale kundër fëmijëve, BE-ja arrin të dënojë thuajse 70% të tyre.

Gjithashtu ka një diferencë të theksuar në mënyrën sesi trajtohen rastet në vendet e BE-se krahasuar me Shqipërinë dhe kjo na shpuri që të krijojmë edhe Qendrën e parë Kombëtare për Mbrojtjen e Fëmijëve dhe Adoleshentëve nga Dhuna Seksuale (Barnahus Shqipëri) në vitin 2019. Që prej hapjes së Qendrës i kemi ofruar shërbime ligjore, sociale dhe këshillim mbi 30 rasteve të fëmijëve dhe adoleshentëve viktima të dhunës seksuale, të gjitha vajza. Nisur nga mungesa e denoncimeve nga djemtë, kemi filluar para rreth një muaji, një fushatë për ndërgjegjësimin e djemve për të raportuar çdo ngacmim apo dhunë seksuale të përjetuar, nën moton: Dhuna seksuale nuk njeh moshë a gjini! Raporto! Shpresoj që edhe në bashkëpunim me kolegët tanë në media të bëjmë të mundur ndërgjegjësimin e sa më shumë fëmijëve dhe adoleshentëve.

Iconstyle: Si reagon policia me denoncimet tuaja?

Altin Hazizaj: Në fakt duhet të themi që nga eksperienca thuajse 2 vjeçare – Policia është një institucion që në shumicën e kohës i merr jo vetëm seriozisht rastet, por edhe i ndjek me ekspertët e saj dhe sipas rastit edhe me mbështetjen tonë. Sigurisht që ka edhe raste kur një pjesë e punonjësve nuk ndjekin procedurën që duhet. Çfarë shohim ne me shqetësim ndërmjet Policisë dhe Prokurorisë psh janë analizat apo testet standarde që duhet një viktimë e dhunës seksuale të kryejë. Në Shqipëri kryhet vetëm testi i mjekësisë ligjore nëse fëmija është defloruar apo jo, ndërkohë që kudo në botë kryet edhe testi i pështymës, testi i anusit, testi i shtatëzanisë, testi i HIV/AIDS dhe testi i STD-ve – të cilat vërtetojnë jo vetëm fajësinë e autorit por edhe dënimin që ka shkaktuar tek viktima, i cili ndonjëherë mund të jetë për të gjithë jetën (në rastin e HIV/AIDS). Shpesh rrobat e viktimës nuk merren si provë materiale dhe ndaj tyre nuk kryhen teste gjenetike që mund të vërtetojnë shenja apo mbeturina biologjike nga autori i veprës penale. Të gjitha këto mungesa serioze në hetime bëjnë që më shumë se gjysma e të akuzuarve përe krime seksuale ndaj fëmijëve të dalin të lirë për mungesë provash apo të dënohen për një krim më të lehtë. Në këtë kuadër Prokuroria por edhe Policia e Shtetit kanë nevojë jo vetëm të trajnohen por të specializohen në të gjitha drejtimet e krimeve seksuale, përfshi edhe punën shkencore hetimore për mbledhjen e provave të krimit, që çalon shumë. Ndërkohë që një shqetësim i madh mbetet dëm-shpërblimi i viktimës së krimit seksual. Deri më tani, pavarësisht se prokuroria ka vite që punon në drejtim të mbrojtjes së viktimave, kemi shumë pak raste të dëmshpërblimit të tyre me vendim gjykate. Kjo i le viktimat në një gjendje të rëndë emocionale, apo edhe prindërit e tyre, pasi kanë ndjesinë që sistemi i drejtësisë nuk ka mbrojtur si dhe sa duhet interesin e tyre dhe nuk ju ka dhënë drejtësi. Këtu unë mendoj se ka nevojë për disa ndërhyrje emergjente, qoftë edhe nëpërmjet ndryshimit të ligjit procedural penal apo një ligji për viktimat. Me shumë dhimbje duhet ta pranojë se kemi një rrugë shumë të gjatë përpara, por shpresoj që fundi I këtij viti do të na gjejë me një Plan Kombëtar për Mbrojtjen e Fëmijëve nga Dhuna Seksuale, një Regjistër Kombëtar dhe një Kod Penal që mbron fëmijët nga çdo krim seksual.

Botuar në Revistën online Icvonstyle, 30 Tetor 2020 

https://iconstyle.al/interviste-ekskluzive-altin-hazizaj-gati-ligji-krijohet-regjistri-kombetar-i-pedofileve/?fbclid=IwAR0qefR1sfZkHz-4Us_K-D4AAVOitNTHlexfo_FD2PtluJ5xQh6e7qcHUlo

 

ALTIN HAZIZAJ: THE DRAFT-LAW IS READY! "CHILD SEX OFFENDERS REGISTER” SOON TO BE APPROVED BY THE PARLIAMENT

 

Exclusive Interview by the Executive Director of CRCA/ECPAT Albania for the online Magazine IconStyle
The idea for this interview came to us while discussing routine police reporting. "A 51-year-old man has been arrested by the Police Authority in Fier, after it was suspected that he sexually harassed a 15-year-old girl. The police informed that the materials were passed to the Prosecutor's Office for further procedural actions ". In most cases these investigations close without fuss and paedophiles emerge unscathed from the trials or are sentenced leniently. How can we protect children from sex offenders, sometimes violent, sometimes hidden or too sophisticated? The Director of the Child Rights Centre Albania (CRCA), Altin Hazizaj has an idea. Paedophiles should be registered and kept under control after being released from prison. How will it work, how many cases are there in Albania, who is making this draft law? This is explained to us by Altin Hazizaj, who has prepared a proposal for the establishment of the register on a new draft law.

Iconstyle: How will this registry work?

 

Altin Hazizaj:The idea of ​​the register is already "old" as it was proposed by CRCA Albania for the first time in 2014, based on some serious events of sexual violence against children. At that time, we submitted our request for improvements to the Criminal Code and with them the request for the establishment of the National Register of Sex Offenders. At that time, the Parliament had just passed some other changes in the Code, so it was suggested to wait. In 2016, with the opening of the National Platform for Online Safety ISIGURT.AL we faced a series of crimes against children and adolescents that were happening online, so together with some very good experts from the Law School of University of Tirana, we worked to bring a full set of proposals to the Criminal Code, including cybercrimes. After a few months, the Parliament invited us to a hearing session on these changes, but what we realised was that none of the MP’s were aware enough to contemplate the value of these changes, so they refused to submit these changes for approval.

The new elections of 2017 and the political conflict made it very difficult to communicate with the Parliament, to reach the beginning of 2020 when a series of serious events of violence and sexual exploitation of children, showed how necessary these changes were and how many children would have been protected if the Parliament had paid due attention.

I return to the question of how the National Register will function - as it is already clear - its functioning is closely linked to the Criminal Code. According to the version prepared by the best CRCA/ECPAT Albania legal experts, the Register will be managed by the National Authority of Police, which is the only authority in Albania that has the task of preventing crimes and identifying the perpetrators. The register itself is an electronic and physical database that is kept, stored, completed the information by certain persons within the Police, while the perpetrators are registered as soon as their sentence for one of the sexual crimes provided for in the Criminal Code becomes final.

When the convict is released from prison he / she has the duty to meet the Officer in charge of the Registry in the town or village where he / she lives and from that moment, for every move they are obliged to inform where they will go, who will meet, how long will they stay etc. Sex offenders are also barred from approaching children or adolescents more than 200 meters, including having a safe space from their home away from schools, kindergartens, or hospitals. What is important in the law are two other main features: the first is the obligation of every employer not to hire, but also to check if anyone within the staff of the organisation / institution he has been accused or convicted of sexual crimes against children; while the second feature concerns self-declaration and self-registration as a paedophile or sexual predator at the National Register. Today, several European countries are giving absolute priority to the prevention of sexual crimes against children, so self-declaration gives all paedophiles who have not committed crimes the opportunity to receive free psychological services, including health services.

 

Iconstyle: Who will draft it, who will be identified, in what way, who will use it?

 

Altin Hazizaj:The law has already been drafted. Given the lockdown imposed during the March-May period, all of our legal experts worked long hours to prepare the first draft of the law, and in May it was presented to a close circle of CRCA colleagues and experts and partners, who proposed improvements and additions. In September, the draft-law was publicly presented at an online Meeting attended by over 60 representatives of civil society and national institutions. For a period of 2 weeks we received several recommendations, including aspects related to compliance with the Constitution and human rights standards that such a law should meet. At this moment as we speak, the draft-law is awaiting approval by the Albanian Parliament. It has been presented as a private-member bill and I believe that if everything goes according to the forecasts, this year will find us with an approved Register.

As I said above, the main users of the Register will be the employees of the Police, law enforcement agencies, as well as any institution that works with or for children, without any difference whether they are public or private. In this context, the law includes the obligation of institutions to have and implement the highest Safeguarding standards, including child and adolescent protection policy from violence, abuse, and exploitation.

 

Iconstyle: What are the steps that the initiative is following? Who is lobbying in your favour, what has been done so far?

 Altin Hazizaj:We think that this is not a matter of lobbying, because after 22 cases of violence and sexual exploitation of girls and children identified only during 2020, I am sure that every responsible MP feels guilty and should ask himself / herself why did we not approved amendments to the Criminal Code, including the establishment of the Sex Offenders Register. It is a very big responsibility before the voters when their children are found legally and institutionally unprotected from sexual violence and exploitation. Moreover, sex crimes tend to incite revenge crimes, because if there is one thing that the human being does not forgive, it is the harm that one can have on children. So I think that we are coming to the aid of the children but also of the Parliament at the right time, thus I do not believe that there will be any MP who will say no to the changes in the Criminal Code and on the National Register for Sexual Crimes.

Iconstyle: Do you have any statistics on these crimes, despite the figures provided by the police? How do you help children who are victims?

 Altin Hazizaj:Albania has quite detailed statistics regarding sexual violence against children and sexual crimes against them. One thing that is worth mentioning is that children in Albania declare less violence and sexual harassment than children in the European Union, which taking into consideration on our nature on keeping such things secret or because of the fear that accompanies sexual violence, is understandable. According to the Balkan study, BECAN, 1 in 10 children in Albania is a victim of sexual violence, while at EU level the data shows that in 1 in 5 or 6 children are victims of sexual abuse. But if Albania manages to sentence only 42% of sexual crimes against children, the EU manages to sentence almost 70% of them.

There is also a significant difference in the way cases are handled in EU countries compared to Albania and this led us to establish the first ever National Centre for the Protection of Children and Adolescents from Sexual Violence (Barnahus Albania) in 2019. Since the opening of the Centre, we have provided legal and social services, counselling, and court support to over 30 cases of children and adolescents victims of sexual violence: all girls! Given the lack of reporting from boys, we started a month ago, a boys' awareness campaign to report any sexual harassment or violence experienced in their life, under the slogan: Sexual violence doesn’t ask for age or gender! Report it!

I hope that in cooperation with our colleagues in the media we will make possible the awareness of as many children and adolescents as possible across Albania.

Iconstyle: How do the police react to your reports?

Altin Hazizaj:In fact, we must say that from almost 2 years of experience with the Barnahus - the Police is the institution that most of the time not only takes cases seriously, but also follows them with its experts and, as the case may be, with our support also. Of course, there are cases when some police officers do not follow the proper procedures. What we see with concern between the Police and the Prosecution, for example, are the standard tests that a victim of sexual violence must follow. In Albania, only a forensic test is performed on whether the child is raped or not, while everywhere in the world the saliva, anus test, pregnancy, HIV / AIDS and STD tests are taken - which could prove not only the guilt of the perpetrator but also the damage he has inflicted on the victim, which can sometimes be for all life (in the case of HIV / AIDS). Often the victim's clothes are not taken as material evidence and no genetic tests are performed on them that can provide signs of biological residue from the perpetrator. All these serious shortcomings in the investigation process, result in more than half of those accused of sex crimes against children being released for lack of evidence or convicted for a lesser crime. In this context, the Prosecution and the State Police need to be trained and get specialize in all areas of sexual crimes, including scientific collection of evidence from the crime scene, which right now is not well-organised.

While a major concern remains the indemnification of the sex crime victim. So far, even though the prosecution has been working for years to protect the victims, we have very few cases of their compensation by court decision. That leaves the victims in a serious emotional state, or their parents, as they feel that the justice system has not adequately protected their interests and has not given justice. Here I think there is a need for some emergency intervention, whether through improving the criminal procedural law or approve a new law on victims’ rights to compensation. I have to admit with a lot of pain that we have a long way to go, but I hope that the end of this year will find us with a National Action Plan against Child Sexual Violence, a National Register pf Sexual Offenders and a Criminal Code that protects children from sexual crimes.

 

The Interview was published exclusively by IconStyle Magazine, 31 October 2020

 

https://iconstyle.al/interviste-ekskluzive-altin-hazizaj-gati-ligji-krijohet-regjistri-kombetar-i-pedofileve/?fbclid=IwAR0qefR1sfZkHz-4Us_K-D4AAVOitNTHlexfo_FD2PtluJ5xQh6e7qcHUlo